top of page

Kazak pazarında ürün ve hizmet tanıtımı nasıl yapılmalı ?

Geçen yıl Türk şirketleri tarafından yatırım rekorları kırılan son yılların gözde pazarı Kazakistan’da başarılı olmak için ürün ve hizmet tanıtımlarının doğru bir şekilde yapılması büyük önem taşıyor. Türk iş insanlarına çeşitli yatırım fırsatları sunan Kazakistan’da ürün ve hizmetlerle hedefe ulaşmak için şirketlerin doğru pazarlama karmasını kullanması gerekiyor.



Kazakistan'da marka bilinirliğini ve satışları artırmak için şirketler; pazarlama, halkla ilişkiler ve dijital araçların doğru bir karışımını ve 360 derece entegre kampanyayı yöntemini benimsemeli. Kazakistan pazarında başarılı olmak için en etkili yöntemler ise şöyle:


PR (hem kurumsal hem de ürün), yeni pazara girerken tanıtım planının en önemli parçası olarak göze çarpıyor. Kazakistan’daki medyanın ve yayın sayısının sınırlı olduğunu ve bu yayınlarda yer alabilmek için profesyonel iş ortakları ile doğru ilişkiler kurabilmek çok kritik. Kazakistan’da medya, ağırlıklı olarak sektörlerle ilgili yerel haberleri kapsıyor, bu nedenle verilmek istenen mesajları pazara özel olarak bağlamak ve ilgili haberler sunmak son derece önemli. Örneğin Kazak okuyucuların ve iş insanlarının ilgisini çekecek rakamlar, veriler gibi… Büyük bir uluslararası şirketin pazara girişi her zaman iyi bir haberdir. Kazakistan’da PR'ın son trendlerinden biri, faydalı bir unsur olan hikaye anlatımı olarak ön plana çıkıyor.


Sosyal medya ve influencer pazarlamasını da içeren dijital yöntemler: Kazakistan’da tanıtım ve pazarlama çalışmalarında geleneksel medya kanallarını hedeflemek önemini korusa da, günümüzde potansiyel kilit kanaat önderlerine ve influencerlara odaklanmak gerek B2B gerek B2C pazarlamada son derece önemli. Blog yazarları neredeyse tüm hedef kitleler için çok önemli bir kaynak olarak yerini aldı. Etkili bir blog yazarı katılım stratejisi geliştirmek, demografiye, yaşam tarzı tercihlerine dayalı olarak hedef kitlelerle bağlantı kurmaya ve markayı rakiplerinden farklılaştırmaya yardımcı olacaktır. Kazakistan’daki blog yazarları havuzu gerçekten geniş ve milyonlarca sadık takipçileri bulunuyor. Marka ile uyumlu olacak doğru ve ilgili bloggerların seçilmesi ise buradaki en kritik nokta.


Markayla alakalı büyük yerel şirketlerle ortak promosyon kampanyaları. Ortak projeler uygun maliyetlidir ve karşılıklı yarar sağlar. Bu tür ortaklıklara örnek olarak şunlar verilebilir: Ortak basın gezileri , ortakların etkinliklerine katılım, sektör etkinliklerine ortak katılım, entegre özel projelerde işbirliği.


Tüm pazarlarda olduğu gibi Kazakistan’da da pazara girişte ve Kazak pazarına yatırım yaparken başarılı olmanın sırrı ürün veya hizmeti doğru tanıtmaktan geçiyor. Doğru ürün tanıtımı yöntem karmasını ve hedef yayın ve iş ortaklarını seçerken yerel pazarı iyi tanımak sonuç almak için en kilit nokta.


GIS Consult olarak Kazakistan’da gerçekleştireceğiniz tüm iş faaliyetlerinizde pazara giriş stratejinizi oluşturmaktan, lansmanınızı organize etmeye, tutundurma çalışmalarından kamu ilişkilerine her adımınızda bölgedeki yerel iş ortaklarımızda sizi destekliyoruz. Markanızın Kazakistan’da en iyi biçimde temsili için tüm süreci sizin adınıza planlıyor ve yönetiyoruz. Kazakistan’daki yatırımlarınızı hedef kitlenize ulaştırmak için bizi arayın.

bottom of page