top of page

Türk şirketlerinin yatırım için yeni rotası: Kazakistan

Geçtiğimiz yıl Türk şirketlerinin Kazakistan yatırımları rekor seviyeye ulaştı. Bu da birçok iş insanı ve girişimcinin Kazakistan pazarına ilgi duymasını sağladı. “Kazakistan’da hangi sektörlerde yatırım yapılabilir?”,” Kazakistan pazarına girerken başarılı olmak için nelere dikkat etmek gerekir?” gibi sorular girişimcilerin araştırma konuları arasında yer alıyor.



Coğrafi olarak Orta Asya’nın en büyük, nüfus yoğunluğu olarak ikinci ülkesi olan Kazakistan, Asya'nın büyüyen pazarlarını bir kara, demiryolları ve deniz yolları ağı aracılığıyla Avrupa'ya bağlayan coğrafi konumundan yararlanan genç bir pazar. Yerel halk zihniyeti ve kültürü ile Türkiye’ye oldukça yakın olan pazar bu açıdan Türk iş insanları için de cazip bir hedef haline geliyor. Kazakistan'da Türk ürünleri, tekstil, inşaat, gıda, pişirme gereçleri gibi birçok sektörde kalite ile eş anlamlı anılıyor. Bu nedenle Türk girişimciler için Kazakistan pazarında her sektörde birçok fırsat bulunuyor.



Kazakistan Dışişleri Bakanlığının yayımladığı “Kazakistan ve Türkiye’nin Yatırım İşbirliğinde Yeni Tarihi Dönem" başlıklı raporda 2020’de Türk firmalarının Kazakistan'a yatırımının rekor seviyeye ulaştığı vurgulandı. (TRT Haber) Söz konusu dönemde Türk sermayesiyle toplam değeri 190 milyon dolar olan 8 proje faaliyete geçirildi. Türkiye, 3,1 milyar dolarlık cirosu ile Kazakistan'ın iş yaptığı ülkeler listesinde 5. sırada yer alıyor. Kazakistan'da halihazırda 2.700 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Yıl sonuna kadar 10 yatırım projesinin daha hayata geçirileceği Kazakistan'da 2023'te Türk sermayeli proje sayısının iki katına çıkarılması hedefleniyor.


Fast Company’nin haberine göre Dünya Bankası’nın “İş Yapma Kolaylığı” araştırmasında 25’inci sırada yer alan, Küresel Rekabet Endeksinde 4 sıra birden yükselen Kazakistan, Türkiye’yle ikili ticaretini artırmak için büyük fırsatlar sunuyor… Hızlı büyüyen ekonomisi, yatırımcı dostu düzenlemeleri ve bulunduğu coğrafya, Türk iş insanları için yeni yatırım kapıları aralıyor.

GIS Consult olarak Kazakistan’da gerçekleştireceğiniz tüm iş faaliyetlerinizde pazara giriş stratejinizi oluşturmaktan, lansmanınızı organize etmeye, tutundurma çalışmalarından kamu ilişkilerine her adımınızda bölgedeki yerel iş ortaklarımızda sizi destekliyoruz. Markanızın Kazakistan’da en iyi biçimde temsili için tüm süreci sizin adınıza planlıyor ve yönetiyoruz. Kazakistan’daki yatırımlarınızı hedef kitlenize ulaştırmak için bizi arayın.



The new route of Turkish companies for investment Kazakhstan


Last year, Turkish companies' investments in Kazakhstan reached a record level. This has incerased the interest in the Kazakhstan market from Turkish business people. “Which sectors can be invested in Kazakhstan?”, “What should be considered in order to be successful when entering the Kazakhstan market?” Such questions are among the research topics of entrepreneurs.


Geographically the largest country in Central Asia and the second most densely populated country, Kazakhstan is a young market that benefits from its geographical location connecting Asia's growing markets with Europe through a network of roads, railways and sea routes. The market, which is very close to Turkey with the mentality and culture of the local people, becomes an attractive target for Turkish business people in this respect. In Kazakhstan, Turkish products are synonymous with quality in many sectors such as textiles, construction, food and cooking utensils. For this reason, there are many opportunities for Turkish entrepreneurs in every sector in the Kazakhstan market.


In the report titled "The New Historical Period in the Investment Cooperation of Kazakhstan and Turkey" published by the Ministry of Foreign Affairs of Kazakhstan, it was emphasized that the investment of Turkish companies in Kazakhstan reached a record level in 2020. (TRT Haber) 8 projects with a total value of 190 million dollars were put into operation with Turkish capital in the said period. Turkey ranks 5th in the list of countries with which Kazakhstan does business with a turnover of $3.1 billion. There are currently 2,700 Turkish companies operating in Kazakhstan, where 10 more investment projects will be implemented by the end of the year. It is aimed to double the number of capitalized projects.


According to the news of Fast Company, Kazakhstan, which is ranked 25th in the World Bank's “Ease of Doing Business” research and rising 4 places in the Global Competitiveness Index, offers great opportunities to increase its bilateral trade with Turkey… Its fast-growing economy, investor-friendly regulations and its geography opens new investment doors for Turkish business people.


As GIS Consult, we support you with our local business partners in the region in all your business activities in Kazakhstan, from creating your market entry strategy, to organizing your launch, from promotional activities to public relations. We plan and manage the whole process on your behalf for the best representation of your brand in Kazakhstan.


Call us to deliver your investments in Kazakhstan to your target audience.

bottom of page