top of page

Deneyimde trendler teknolojiyle değişiyor


Deneyim pazarlama teknolojiyle hayatın bir parçası haline gelirken, yeni trendleri yakından izlemekte fayda var

Bugün markaların tüketiciyle duygusal bir bağ kurması için iyi bir hikayenin yanında önüne sunulan onlarca alternatif olan kararsız tüketiciyi hikayeye dahil etmek, onları tüketiciden sadık birer müşteriye dönüştürmek için “deneyimlemelerini” sağlamaları gerekiyor. Teknolojinin gelişmesi ve rekabetin artması, ürün ve hizmetlerin de giderek benzeşmesine yol açtı ve markaların dünyasında artık ‘duygusal’lık, ‘tüketici ile bağ kurma’ konuşulur oldu. Geleneksel pazarlamanın vazgeçilmezlerinden olan basılı veya TV reklamları hala etkin olduğu bir gerçek ancak tüketici yeni medya kanallarına yöneldikçe etkinlikleri azalıyor. Facebook reklamları veya SMS uyarıları hala etkili görülse de, bunlar tüketicilere marka veya ürünleri daha yakından tanıma şansı sunan araçlar değil. Deneyim pazarlama burada devreye gidiyor. Bu kapsamda düzenlenen birçok kampanya markaların tüketiciye bir veya birkaç duyusuyla ulaşarak ürün ve hizmetlerini tanıtmasını sağlıyor. EventTrack'ın yaptırdığı bir araştırmaya göre, insanların bir etkinlikle deneyimledikleri ve memnun kaldıkları bir ürünü tekrar alma potansiyelleri yüzde 98. Bu kişilerin yüzde 65’i ise ürünü etkinlik esnasında satın alıyor.

Ülkemizde birçok kurumsal şirket deneyime önem verse de, dünya uygulamalarıyla kıyaslandığında henüz yeterli sayıda uygulanmıyor. Uzmanlar, bunun temelinde yaratıcılığa yatırım yapmamak, riskten kaçınma yani maliyet faktörünün önemli olduğunu söylüyor. Ancak yatırımın geri dönüşü konusunda önemli avantaj sunan deneyimsel pazarlama uygulamalarını daha yakından incelemekte fayda var. Çünkü gelecek, bünyesinde stratejik planlama ve yaratım ekibi olan, riskten kaçınmayan, yenilikten korkmayan, müşterisi için deneyimi ön plana koyabilen şirketlerin olacak.

DENEYİM PAZARLAMANIN 10 KURALI

Columbia Üniversitesi Pazarlama Profesörü Bernd Schmitt, deneyimsel pazarlama kullanarak tüketicilerin duygularına, hislerine, davranışlarına, düşüncelerine ve ilişkilerine etki edebilecek markaların hayatlarını sürdürebileceklerini söylüyor. Schmitt başarılı bir deneyimsel pazarlama için 10 önemli kural ortaya koyuyor:

1) Deneyim bir tüketici için kendiliğinden ortaya çıkmaz, planlanması gerekir. Bu planlama sürecinde yaratıcı olmak olukça önemli. Şaşırtın, sürprizler yapın, yakalamak için yaratıcı olun.

2) Ürün ve hizmetlerinizde ilk önce müşterinize yaşatacağınız deneyimi planlayın. Daha sonra ürünün faydası, fiyatı, fonksiyonu gibi şeyleri düşünün

3) Deneyimlerin ayrıntılarına kafa yorun. Geleneksel memnuniyet modellerinde duygu, içgüdü eksiktir. Tüm vücudu, tüm duyguları, tüm hisleri etkilemeyi hedefleyin. Müşterilerin zevk almasını sağlayın.

4) Markanızın ‘ördeğini’ bulun! 5 yıl kadar önce Hong Kong’da Conrad Otel’de ilk defa kaldım. Banyoda küvetin kenarına bırakılmış kırmızı gagalı sarı bir oyuncak ördek bulunuyordu. Bu fikre âşık olmuştum. Sadece bir gece kaldığım o otelle ilgili deneyimlerimi o ördek sayesinde hiç unutmuyorum. Deneyimlerimi hatırlama noktam o ördek. Her markanın bir ördeğe ihtiyacı vardır. Kısacası tüketicinin deneyimlerini unutmaması ve aklına gelebilmesi için küçük bir tetikleyiciye ihtiyaç vardır.

5) Tüketim durumunu düşünün, ürünü değil. Örneğin bir “sosisli” değil “karın doyurucu yemek” “seyahat” değil “bir yerden başka bir yere ulaşım”. İnsanların satın alma amaçlarını düşünerek hareket edin.

6)Bütüncül bir deneyim için çabalayın. Onların gizli duygularına, hislerine, akıllarına, davranışlarına, sosyal ilişkilerine, karşıt olukları şeylere duyarlı olun.

7) Müşterilerin yaşadıkları deneyimi inceleyin. Deneyim Izgarası’ndan geçirin. Farklı deneyimler (hisler, duygular, düşünceler, davranışlar ve ilişkiler) için farklı deneyim sağlayıcıları (logolar, reklamlar, ambalaj, reklam, web siteleri, vb) üzerinde çalışın.

8) Deneyim yaratma sürecinde analizler, anketler, fokus gruplar yapın. Ölçülebilir sonuçlar elde edin. Deneyim tasarımını bu bilgiler ile şekillendirin.

9) Deneyimlerin nasıl değiştiğini görebilmek için tüm dünyayı araştırın, takip edin. Yeni bir deneyim türü yaratabilmek için çabalayın.

10) Dinamik ve tutkulu bir marka olun. Çoğu marka sahipleri, çok ürkek, çok yavaş ve çok bürokratik olabiliyorlar. Tutkulu ve dinamik bir marka olduğunuzu tüketicilerinize yansıtın.

Yazının tamamı için: http://www.dunya.com/ozel-dosya/deneyimde-trendler-teknolojiyle-degisiyor-haberi-330254


bottom of page