top of page

Pazarlamada video içeriği kullanma sanatı


Kimi video bloggerlar ile anlaşıyor, kimi kendi viralini çekiyor, kimi ise sadece reklam videolarını yayınlıyor…Son birkaç yıldır pazarlama uygulamalarında video içeriğin hızla yükselişine şahit oluyoruz. Sosyal ağlarda videoların daha fazla karşınıza çıktığının farkındasınızdır… Mesela giderek daha fazla videonun yüklendiği Facebook markalar açısından çok önemli bir pazarlama mecrası haline geldi bile… Hatta Facebook, bir reklam kapısı olarak gördüğü videoların otomatik olarak başlatan bir uygulamayı devreye soktuğu için geçtiğimiz aylarda yoğun eleştirilere maruz kaldı.

Medya iletişim dünyasında video içeriğin çok farklı amaçlarla kullanıldığına tanıklık ediyoruz. Mesela basın bültenlerine videolar ekleniyor, yine basın toplantıların ardından gazetecilere canlı video ile görüşme fırsatı sunuluyor veya açıklanan bir rapor video ile de özetleniyor. En ünlü haber kanalları, bu videoları kullanarak haber yapıyor. Rakamlar tüketicinin ibresinin videodan yana döndüğünü gösterirken, içerikle rakipleri alt ettiğiniz bir çağda videoyu pazarlama iletişim stratejilerine entegre etmek bir tercihin çok ötesine geçti bile…

Video izleme oranı artıyor

Yeni nesil izlemek istiyor… Çünkü; Video içerik ile anlatılan, kullanıcı tarafında daha kolay anlaşılıyor, video markanın potansiyel müşterisi ile duygusal bağ kurabilmesi için olanak sağlıyor. Birçok kullanıcı metin yoğun web sitelerinden hoşlanmadığı için anlatılmak istenileni video ile anlatmak kullanıcıyı markaya bir adım daha yaklaştırılabilir.

En büyük hata ise reklam ile viral amaçlı hazırlanan videoları birbirine karıştırmak oluyor. Unutmayın kimse buram buram reklam kokan bir videoyu ne izlemek ne de paylaşmak ister. Öte yandan içinde mizahi unsur bulunduran, eğlendirici, kimi zaman bilgi verici yani izleyicide olumlu bir duygu durumunu tetikleyen videolar paylaşım rekorları kırıyor. Bunlar göz önüne alarak hazırlanan videoların içerik bolluğunda öne çıkma şansı da giderek artıyor.

İYİ BİR VİRAL İÇİN 6 ADIM

1.Hedeflediğiniz kitleye odaklanın: Arkadaşlarıyla neler konuştuklarını, nelere güldüklerini veya nelere tepki verdiklerini keşfedin. Videoyu viral yapacak olanların ne hissetmesini istediğinize karar verin.

2.Paylaşım: İnternette bir içerik neden paylaşılmasında iki ana motivasyon öne çıkıyor: Ürettiğiniz videonun yarattığı hisleri başkalarıyla paylaşma güdüsü ve o videoyu paylaşırken ya da eleştirirken görülme ihtiyacı.

3.Virali harekete geçirmek: Bir videonun belli miktarda insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ancak viral video yaratmanın en kritik noktası, pasif izleyiciyi videoyu paylaşan aktif bir kullanıcıya dönüştürmekte yatıyor. Viral tetiklemesi içinse bir duyguyu sonuna kadar yaşatmalısınız, çok komik, çok üzücü çok düşündürücü olabilir videonuz… Ama bu ‘çok’ sıfatı bu tetiklemeyi sağlayacak etken.

4.Doğru tohumlama (seeding): Videonuzu olabilecek her yere göndermeniz erişeceğiniz kişi sayısını artıracaktır. YouTube, Vimeo, Reddit, Facebook, Twtter gibi sitelerin yanı sıra izlesene.com gibi yerli sitelerde tohumun ekilmesi de önemli.

5.Süreyi çok uzun tutmayın: Ortalama bir video müşterisi, 15-30 saniye arası izliyor. 1.5 dakikayı fazla aşmayın.

6.Profesyonel destek: Videoyu üreten prodüksiyon firmasının ya da iletişim ajansının güçlü ağa sahip olması viral yayılım için bir avantaj olabilir. Ayrıca konuyla doğrudan ilgili blog yazarları ve etkili isimlerle bağlantıya geçerek onları hedef kitlelerinizin örtüştüğüne ikna etmek de tercih edilebilir bir adım olabilir.

bottom of page