top of page

SOSYAL MEDYADA MÜKEMMEL PAYLAŞIMIN PÜF NOKTALARI


Markalar için Pandora’nın kutusunun her gün yeniden açıldığı sosyal mecralarda paylaşımları markanın kıvraklığını ortaya koyuyor. Ancak kulaklara küpe olması gereken bazı ilkeler ki bunlara uymak zaman ve itibar kazandırıyor.

Bloglar

sosyal medyada marka paylaşımları

Bloglar, teknik bilgi gerektirmeden, kişilerin/ kurumların paylaşımlarını aktardığı günlüğe benzeyen web siteleridir. Kurumsal şirketler giderek daha fazla blog kanalına sahip olarak tüketicileriyle yakın bir iletişim içine girme yolunu seçiyorlar.

Başlığı doğru kullanın: Bloglar markaların son dönemdeki gözde mecralarından biri konumuna yükseldi. Buralarda en önemli farkı çarpıcı başlık oluşturuyor. 70 karakterden daha az olmasına ve anahtar kelimelerinizi içermesine dikkat etmek gerekiyor.

İlk paragraf: İnsanların dikkatini çekecek anahtar kelimelerinizin ilk satırda olduğundan emin olun. Onlara devam etmeleri için iyi bir sebepleri olduğunu ancak ilk paragrafınız anlatacaktır.

İlgili görsel: Grafik veya görsel eklemek içeriğinizi zenginleştirir ve okuyucu etkileşime yönlendirir

Kelime sayısı: İdeal olarak bloglarını 500-800 kelime arasında tutmanız tavsiye edilir. Bu uzunluk mesajınızı iletmenizi ve okuyucunuzu kaybetmemeniz için idealdir.

Paylaştırın: sosyal medya paylaşım düğmelerini eklemeyi unutmayın.

Youtube

YouTube’un en çok arama yapılan sosyal ağlardan biri olması dünyanın en büyük video arşivini sahip olması mecrayı oldukça önemli hale getiriyor. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte artan mobil trafik rüzgarını da arkasına alan YouTube, hem ziyaretçi sayısı hem de kendilerini ifade edebilmek için en elverişli ortamlardan birisini sunması bakımından markalara ve küçük işletmelere dikkate değer geri dönüşler sağlıyor.

Başlık çarpıcı olsun: İzleyiciler videonuzu izlemek için sebeplerini başlıkta bulabilmeli

Sayfa tasarımı: Markanızı ifade edecek iyi bir sayfa tasarlamak oldukça önem taşıyor. İzleyicilerin ilgisini çekecek, paylaşabilecekleri ve abone olabilecekleri bir kanal oluşturmak başarının anahtarlarından…

Yükleme: Videolarınızın aramalarda bulunması için videolarınızı yüklerken onlara vereceğiniz isimler oldukça önemli taşıyor. Kimse MOV233445 adlı bir dosyayı bulamaz…

Tanım: Kullanıcıların videoları kolay ulaşması için onları doğru kelimelerle anlatmak oldukça önem taşıyor. Ayrıca web sitenizi ve diğer sosyal medya hesaplarınızın adreslerini eklemeyi unutmayın.

# kullanın: Kalabalıkta ön sıralara geçmek ve aramalarda bulunmak için ilgili kelimeleri # ile ekleyin.

Facebook

Facebook’un 2014 yılının ilk çeyreğinde dünya genelinde mobil ve masaüstü kullanıcı sayısı 1.28 milyara ulaştı. 2009 yılında ABD’deki şirketlerin facebook kullanımı %24 iken 2011′de bu oranın yüzde 44’ yükselmesi bize bir şeyleri anlatıyor. Henüz tahtı sallanmaktan uzak olan sosyal ağ başarılı kullanıldığında markaların çevrelerinde bir sadık tüketici kitlesi yaratmasını ve etkileşimi artırmayı sağlıyor.

Pozitif paylaşım: insanlar olumlu paylaşımları paylaşmayı daha uygun görürler ve üzüntülü temalara karşı daha mesafeli dururlar. Pozitif paylaşımlar etkileşimi ve paylaşımı tetikler. İlham verici ve heyecan verici paylaşımlara yakın durun.

Durum paylaşımları: Meraklandırıcı ancak her şeyi açıklamayan paylaşımlarla vereceğiniz link sitenize trafik olarak dönecektir.

Fotoğraf paylaşımları: Çarpıcı görsellerin içeriğinizi zenginleştirmenize izin verin. Zaman ve para harcayın… Arama motorundan bulacağınız görseller yerine profesyonel fotoğraf sitelerinden, grafikerlerden hatta karikatüristlerden destek alın.

Mobil ile dost: Mobilde rahat görüntülenebilecek görseller kullandığınıza emin olun. Unutmayın takipçilerinizin yüzde 80’e yakını görsellerinizi telefonlarından görecek.

Takipçilerinizle konuşun: Paylaşımlar her zaman ilgi görmez ancak cevaplar her zaman ilgi çeker. İzleyicilerinizle etkileşim kurun. Tartışmayın, kavga etmeyin ve olumsuz yorumları silmeyin. Yapıcı bir dille eleştirileri yanıtlayın ve pozitif olun.

Twitter

Aylık kullanıcısı 255 milyona ulaşan mikro blogging platformu, Türkiye’de özellikle medyanın gündemine girmesi ile çok daha popüler hale geldi. Twitter, şirketler açısından bakıldığında oldukça önemli bir platform. Öyle ki, hem geleneksel hem de yeni pazarlama yöntemlerini de etkin bir şekilde kullanabilmenize olanak sağlıyor. Kriz yönetimi, müşteri hizmetleri, haber & kampanya duyuruları yapılabildiği gibi, Pazar araştırmaları için de kullanılıyor.

Tasarıma dikkat: Takipçileriniz sayfanızı ziyaret ettiğinde onlara markanızla ilgili kurumsal bir algı oluşturmak için özel bir tasarım iyi olabilir. Markanızın logusunu ön plana çıkaran bir arka plan görseli kullanılabilir.

Paylaşımlar: 140 karakter sınırını göz önünde bulundurmalısınız. Kampanyalarınız için infografikler oluşturabilirsiniz. Böylelikle mesajlarınız açık ve net ulaşır, aynı zamanda web sitenize, bloglarınıza link verebilirsiniz.

Kullanıcı adı: Sosyal ağlarda markanızın ismiyle yer almak, takipçilerinizin sizi bulması için önemli bir etken. Kısaltma kullanmamak sağlıklı olacaktır.

Format: Takipçilerin ilgisini canlı tutmak için sorular sormak, rakamlarla ve detay ayrıntılarla ilginç bilgileri ortaya koymak etkileşimi yükseltecektir. Ayrıca konunuzla ilgili kurum veya kişilere içeriğinizde yer vermek (mention) sizden haberdar olunmasını sağlayacaktır. Görsel eklemek de ilgiyi artıracak faktörler arasında.

Retweet: Sosyal ağın en önemli araçlarından biri kuşkusuz ki beğendiğiniz bir paylaşımı takipçilerinizle paylaşmak. Takipçilerinizin ilgisini çekecek içerikleri retweet edin, isterlerse ekleme yapmaları için 20 karakter bırakmayı unutmayın.

Pinterest

Pinterest’ sınırsız bir pano olarak tanımlamak yanlış olmaz. 11 milyon kullanıcıyla ulaşan sosyal ağ, dijital ortamda beğenilen görsellerin paylaşıldığı bir uygulama. Amacı görsel paylaşımları ön plana çıkarmak olan Pinterest, şirketler için önemli fırsatlar sunuyor. Markalar ürünlerini Pinterest ile görücüye çıkarabiliyor, e-katalog şeklinde takipçilerini ürünleriyle buluşturuyor.

Sıralayın: Markanıza ait ürünleri belli düzen ile yerleştirin. Burada klasmanlar popüler ,güncel veya konu bazlı olabilir. Örneğin bir mayo markasıysanız; moda olan mayoları popüler, sezonda yeni çıkan mayoları güncel, termal için kullanılacaklar ise konu bazlı şeklinde ayrılabilir.

Optimize edin: Markanızla ilgili en uygun anahtar kelimelere odaklanın. Özellikle hedef kitlenize yönelik markanızın farkındalığını sağlayacak anahtar kelimeleri ve tanımlamalarını kullanın. Arama motorlarının bu mecrayı sevdiğini unutmayın.

Etkileşimi arttırın: Pinterest çift yönlü etkileşimin olduğu bir sosyal topluluktur. Şöyle ki,Pinterest ‘te siz “ Repin “ , “ Like “ gibi ya da diğer insanların boardları, pinleri hakkında yorum yaparak etkileşimde bulunabilirsiniz.

bottom of page