Itır Özdiker
Kurumsal Yayıncılıkta Dijital Dönüşüme Dikkat!
Dijital dönüşüm kurumsal yayıncılıkta da taşları yerinden oynatıyor.

Bugün kurumsal şirketlerin büyük kısmı yayıncılık alanına el atmış durumda… Bröşür, newsletter, dergi, kitap gibi yayınlar şirketlerin hem müşterileriyle hem de paydaşlarıyla etkileşimini sağlamak açısından önem taşıyor. Öte yandan dijital dönüşümle beraber yayıncılığın da değişimine şahitlik ediyoruz. İster kurum tarihinizi yazdırın, ister ürünlerinizi anlatın eğer içeriğiniz dijitale uyumsuzsa hedefi bulması da oldukça güç oluyor.
Artan rekabet ortamı şirketleri daha planlanabilir ve denetlenebilir, sonuçları ölçülebilen, uzun vadeli, müşteri sadakatini artıran, prestij sağlayan pazarlama faaliyetlerine yöneltiyor. Kurumsal yayıncılık, işte tam da bu noktada devreye giriyor. Şirketlerin müşterileri ve potansiyel müşterileri ile daha doğrudan ve sıcak bir iletişim ortamına kavuşmalarını sağlıyor. Kurumsal yayınlar farklı yayın türleri sayesinde hedef kitlenize ulaşmak ve onlarla sürdürülebilir bir ilişki tesisini sağlıyor. Bir basın bülteninde veya müşteri e-postasında kurumsal bir dil ile verilecek mesaj, markanın yayınında daha çarpıcı şekilde yer bulabiliyor. Mesela havayolları bu alanda başarılı bir sınav veriyorlar. THY Skylife ile hem de yolcuların ilgisini çekebilecek özel içerikler sunarken, hem şirkete yönelik bilgilendirici haberler veriyor. Bir yandan kurumsal iletişim yaparken diğer yandan yöneticilerini fikir lideri olarak konumluyor, gerekli bilgilerini paylaşıyor, ayrıca içerik pazarlama anlamında da okuyucuya (çoğu zaman) doyurucu bir içerik sunularak sadakat sağlıyor…
Ancak kurumsal yayıncılığın ‘broşür basmak’ sanıldığı çok gerilerde kaldı. Anlamı hedef kitlenin ilgisini çekecek, sadakati artıracak değerli içeriğin üretilip yayılmasını sağlamak olan içerik pazarlamanın atası olarak görebileceğimiz kurumsal yayıncılık da değişip dönüşüyor. İletişimin 360 dereceye evrildiği dünyada dijital olan her materyal eskisinden daha kıymetli, çünkü paylaşılıyor, kulaktan kulağa ışık hızıyla yayılıyor (WOM) ve kalıcı etkisi çok daha fazla oluyor. Bazı markalar yayımladıkları derginin yanı sıra, içinde haberleri özetleyen e-posta bülten (newsletter) aracılığıyla da sektörlerine yönelik haberler, araştırmalar, röportajlar çok daha geniş bir kitleye ulaşabiliyor. Bunun için hedef kitlenizin iletişim adreslerinin olması ve mail dağıtım listesinden istedikleri zaman çıkabileceklerini bilmeleri önem taşıyor.
Teknolojiden uzak kalamazsınız
Bilgi sistemleri şirketi Censhare AG yöneticilerinden Dieter Reichert kurumsal yayıncılık giderek büyüyen bir medya olduğuna ancak bütünleşik bir yaklaşım gerektirdiğine dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor “Kurumsal yayıncılık içerik anlamında stratejik iletişimin en önemli araçlarından biri. Ancak sürdürülebilir başarı için de sadece şirket içinde değil rakipler arasında da işbirliği gerekiyor. Şu anda oldukça küçük ajansları karmaşık medya süreçlerini yönetmeye çalıştıklarını görüyoruz; Müşteri yayınlarının yanı sıra, mikro siteler, e-yayınlar, iPad ve mobil versiyonlar, broşürler ve kurumsal kitaplar… Aslında bunların hepsi üzerinde çalışılması gereken ayrı birer mecra… Bu alanda çalışmaya devam etmek istiyorsanız teknolojiden uzak kalamazsınız.”
Sözün uçup, yazının kaldığı” günlerde, kurumsal yayıncılık marka imajı yaratılması, marka imajının korunması için önemli araçlardan biri. Değerlerinizi, gündeminizi, geçmişinizi veya yöneticilerinizi anlatan büyülü kelimeler tüketiciyi de kalbinden vuruyor. Tüketicilerin geleneksel pazarlama dünyasına kapılarını kapattığı, reklamların sesini kıstığı, internet reklamlarını bir tık ile uzaklaştırdığı çağda kaliteli içeriği teknoloji ile birleştiren şirketler geleceğe önemli bir miras bırakıyor.
Kurumsal Yayıncılıkta Farklı Amaçlar
Kurum/Marka Tarihi: Bir çok marka geçmişten günümüze hikayesini anlatarak başarılı kurumsal yayıncılık örneklerine imza atıyor.
İç İletişim: Bir çok marka iç iletişimi artırmak, çalışanlarla etkileşimi sağlamak ve markaya olan sadakati sürekli kılmak süreli yayınlardan faydalanıyor.
Kurumsal Belge/Bilgi Arşivi: İstanbul Sanayi Odası, kuruluşunun 50. Yılında ‘TÜRK SANAYİ' adlı bir kitap yayımladı. İmparatorluğun son dönemlerinden alınan miras ve Cumhuriyet'in kuruluşuyla girişilen sanayileşme hamlesinin bugüne kadarki öyküsünü kapsayan kitap, Türkiye'de sanayileşmenin geçirdiği ekonomik, politik ve sektörel evreleri sayfalarına taşıdı.
Mesleki Kültür/Eğitim: Sektöründe söz sahibi olan şirketler faaliyet alanlarındaki yetkinliklerini göstermek için mesleki eğitim ve kültür yayınları çıkarabiliyor.
#kurumsaliletişim #corporatecommunications #kurumsalyayıncılık #markagazeteciliği #iletişim